Ägg ägg ägg

Höns är för roliga djur. De ser ut som små dinosaurier som flyger på en när man kommer, och jag är ibland lite rädd för dem. Inga keldjur som fåren direkt, men ändå diggar jag dem. 

Dinosauriehönor

Det bästa är att vi har oändligt med ägg. Våra tre hönor värper tre ägg om dagen året om så länge det är plusgrader ute. Ett tag i början på sommaren (då vi trodde Marius var äggallergiker och därmed slutade äta ägg ett tag) hade vi 70 ägg i kylskåpet.
De värper sina ägg i gårdens gamla kokhus ä, eller ”pannkaksstugan” som det hette förr. Förr hyrde man ut sina hus till rika stockholmare på sommaren och flyttade upp på vinden. Då lagade man sin mat i kokhuset och en som bott i huset tidigare har berättat att hennes mormor gjorde pannkakor i kokhuset. 

Ja. Nu är det hönshus men vi gör mycket pannkakor på alla äggen så pannkaksstugan är väl ganska passande ändå 🙂


Med tanke på hur höns och kycklingar vanligtvis blir behandlade känns det oerhört bra att inte behöva köpa ägg i affären. För vad betyder egentligen ”frigående höns utomhus”? Hur stor hönsgård har dem och hur många höns vistas där? Ingen vet ju hur det ligger till och jag gillar inte storskaliga verksamheter. 

Vi skulle gärna vilja att våra höns gick ute i det fria, men tyvärr ha rvi haft besök av räven som tagit våra hönor ett antal gånger och i höstas tog även höken sig in i hönsgården (trots att vi hade trädgårdsnät som tak) och norpade vår sista dvärghöna. Så resterande flock får vackert bo bakom nät, fast de har stor plats. 


Dock har de pickat i sig all växtlighet så vi funderar på att snickra ihop en portabel hönsbur så de kan flytta runt lite. Ett av alla projekt som ska göras 😉 men så är det på gården. Det finns alltid att göra. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s