Tygblöjor

Redan innan vi fick barn bestämde vi oss för att använda tygblöjor när den tiden kom. Ett solklart miljöval. Det sägs att bebisar gör av med i snitt 5-6 blöjor på en dag och räknar vi med att barnen blir blöjfria när de är 3 år så gör ett barn av med 5500-6500 blöjor. Det är oerhört mycket sopor som slängs.

Det finns många olika tygblöjesystem, och vi har testat några olika och fastnat för ett tvådelat system som heter G-diaper.

Det består av en ytterbyxa i tyg som väldigt sällan kommer i kontakt med kiss eller bajs. Innanför byxan fäster man, med hjälp av knappar, en slags påse med resår. Den är sydd i ett vattentätt tyg som andas. I ”påsen” lägger man ett inlägg. Inlägget kan vara vad som helst, men något som suger upp. Vi har två olika inlägg i naturmaterial som vi använder mest. Ett i bambu och ett i hampa. Jag har även sytt en del egna ytterbyxor till Marius.

DSC_6549

Blöjorna knäpps bak så det är väldigt enkelt att sätta på sprattlande bebisar

 

29f9fc52-331a-4aa1-95b0-262286599c60

Egensydd

Eftersom vi pottar Marius har vi främst kissblöjor och då slänger vi inlägget i tvätten och så kan ytterbyxan + påsen användas på nytt. Men vi brukar ha 2-3 att varva med så byxorna får lufta emellan varven. När man använder tygblöjor får man byta oftare än pappersblöjor och vi försöker byta när Marius har kissat. Hur kul är det att gå med kiss i blöjan liksom?

 

För att använda G-diaper på heltid skulle jag säga att man behöver 3-4 ytterbyxor i varje storlek (S, M, L), ca 8 påsar och 24 inlägg om man tvättar var tredje dag. Vi har närmare 50 inlägg och brukar tvätta en gång i veckan. Påsarna tvättar man när det kommer bajs på dem och även byxorna men det händer väldigt sällan. Byxorna är ganska små i storlekarna. Jag tror vi använde S upp till 5,5 kg (2 mån) M passar precis nu (7 mån), men inom en månad får vi nog gå upp till L.

DSC_5023

Marius blöjor i Medium och Large

Största problemet som jag ser med engångsblöjor (förutom miljöaspekten) är att de är tillverkade för att kännas så torra som möjligt. Det innebär:

  1. Att barnet inte känner att de har kissat
  2. Den torra blöjan gör att barnen bli blöjfria senare än för exempel 30 år sedan då tygblöjor var vanligare
  3. Att många barn får eksem och uttorkad hud

Dessutom luktar många engångsblöjor otroligt mycket kemikalier.

Vi har engångsblöjor när vi åker iväg ibland och inte kan byta så ofta, och även på natten (men då varvar vi ibland med hampablöja med ullskal) och då kör vi på Natys blöjor som är ekologiska.

DSC_6801

 

Jag är verkligen jätteglad över att vi valt att ha engångsblöjor till Marius, både ur miljösynpunkt, men också för att minska antalet kemikalier som kommer i kontakt med hans hud. ❤

Annonser

2 reaktioner på ”Tygblöjor

  1. Ping: Babypottning  | ettjordklot

  2. Ping: Tips. Den miljövänliga Menskoppen  | ettjordklot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s