Babypottning 

Ända sedan Marius var nyfödd har vi låtit honom sitta på pottan. Det kallas babypottning,  eller EC. Det har resulterat i att vi idag nästan aldrig byter några bajsblöjor.

Babypottning handlar om att läsa sitt barns signaler när den behöver kissa eller bajsa. Det är väldigt vanligt att små bebisar kissar på skötbordet mellan blöjbyten. Då kan man passa på att hålla barnet över handfatet/toaletten för att se om det kommer mer. När bebisen kissar eller bajsar har man ett betingningsljud som man säger, exempel ”kssss”.Det är ett enkelt sätt att komma igång med babypottning.

Det bästa är att man kan anpassa pottningen till vad som passar ens familj bäst. En del pottar bara vid blöjbyte, andra en gång i timmen, några fångar bara allt bajs. I vissa familjer kanske bara den ena föräldern pottar. Allt är upp till var och en. Men när vi väl började var vi fast. Nu pottar vi när han visar signaler, efter sömn eller ungefär en gång i timmen (då vi ändå brukar kolla blöjan eftersom vi har tygblöjor)

Babypottning är för barn 0-18  månader. Många blandar ihop detta med pottträning som är från 18 månader. Men vi tränar inte våra bebisar. Vi erbjuder dem en annan plats där man kan kissa och bajsa. Vid pottträning lägger man över en del ansvar på barnet, att hen ska sägs till osc. På babypottning är det helt föräldrarnas ansvar att svara på ev signaler.

Så här skriver Blöjfri bebis om varför man bör babypotta:

Åldern för när barn blir torra har ökat med 2 år de senaste 60 åren. En del tyder på att de superabsorberande engångsblöjorna är en bidragande orsak. De supertorra blöjorna gör att varken barn eller förälder märker att det händer något vid kiss och det blir bekvämt för både barn och förälder att låta blöjan sitta kvar, länge. Många barn upplever idag stor rädsla för att sluta bajsa i blöja och det är vanligt med barn som genom hela förskoleåldern ber om en blöja att bajsa i. Att tidigt introducera pottan minskar risken att barnet upplever rädsla för att sluta bajsa i blöja.

Att barnet hålls i hukställning eller att sitta i hukställning på en potta underlättar för blåsan och tarmen att tömma sig. Babypottning bidrar därmed till att minska problem med gaser och förstoppning. Problem med röd rumpa och urinvägsinfektion minskas också eftersom urin och avföring i mindre utsträckning ligger mot barnets hud. Barn som babypottas tömmer tidigt sin blåsa fullt ut, vilket också minskar risken för UVI hos barn med känsliga urinvägar.

Babypottning uppmuntrar till lyhördhet för fler av barnets rutiner och signaler och ökar därmed samspelet mellan barn och förälder. Att barn som babypottas ofta blir blöjfria tidigt (6-20 månaders ålder) är en vinst för miljön och familjens ekonomi.

Vi ser inga signaler på Marius ännu så vi kör bara på rutin och byter efter sömn och innan och efter mat och när vi känner att det borde vara dags. Andra bra tillfällen att testa är när barnet verkar oroligt eller släpper bröstet/nappflaskan vid matning. Man lär sig efter en stund hur just ens eget barn fungerar.

Jag har märkt att det ibland kan vara lite provocerande att vi pottar vår son. Vi byter ju blöja (går på pottan) oftare än andra och får då ibland kommentarer ”att ni var ju just där”. Sedan vill inte jag att Marius ska gå med blöt blöja och byter direkt (även när han har engångsblöjor) . Det gör oftast inte andra. Dagens engångsblöjor suger alldeles för bra så det gör att det tar längre tid att bli blöjfri.

Det äe inte naturligt för någon människa att göra på sig, och som min svägerska sa att ”det är konstigt att man först ska lära barnen att kissa och bajsa på sig, och sedan helt plötsligt får de lära sig att det är fel”.

Kisspaus under fjällvandringen

Jag har som ambition att försöka få Marius blöjfri innan förskolestart om ett år. Då är han 1 år och 7 månader. Då hinner vi med lite pottträning under sommaren också. Jag hoppas han är redo då.

Det finns en jättebra bok om babypottning som heter Bebis på pottan som jag verkligen kan rekommendera. Det finns även en facebookgrupp där man kan diskutera EC och få tips och råd. https://www.facebook.com/groups/blojfribebis/

Vad jag tycker om babypottning?

+ Man lär känna sitt barns signaler
+ Barnet slipper lära sig att kissa och bajsa på sig
+ Man behöver inte byta så många bajsblöjor
+ Barnen blir ofta blöjfria innan 2 års ålder (utan pottning och med engångsblöjor kan det dröja till barnen är 3-4 år innan de blir blöjfria)
+ Man kan lägga babypottningen helt på sin egen nivå och vad som passar ens familj.

Jag kan egentligen inte se några nackdelar med pottningen, men det finns ett jobbigt moment.
– Det är liiiiiite jobbigt när bebisen visar sina signaler mitt i natten och man känner att man inte orkar gå upp. Å andra sidan måste man ändå gå upp och byta bajsblöjan minuten efteråt 😉

 

Lycka till i ert EC:ande!

Annonser

2 reaktioner på ”Babypottning 

 1. Gud så intressant! Jag har aldrig hört talas om det här tidigare. Tycker det är jättebra, bara att köra! Får se hur vi gör sen när vår bebbe kommer. Arbetar ju som förskollärare själv och det är väldigt väldigt ovanligt att så små barn går på pottan men kommunicera kan de ju så jag ser inga hinder för det!

  Gilla

  • Ja jag hoppas att förrskolepedagogerna är lyhörda för detta när det blir Marius tur att börja förskolan.
   Vi hade inte heller tänkt potta. Men det gick av bara farten nör han började kissa på skötbordet 😉 hoppas ni också kommer igång nör er bebbe kommer 🙂 gå med i Facebookgruppen om du vill veta mer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s