Tips. Den miljövänliga Menskoppen 

Nu ska vi prata om ett ämne som är lite halvt tabu fortfarande (helt sjukt), nämligen MENS!

Varje år kastas 45 miljarder mensskydd i världen och det tar 500 år för en binda att brytas ner av naturen. Man skulle kunna säga att mensskydd, precis som blöjor, är ett hot mot miljön. Vi lägger dessutom 15 000 kronor på mensskydd under en livstid och det är helt sjukt.

Och inte nog med att mensskydd ger en massa avfall. Nu har en forskare i Argentina även hittat cancerframkallande ämnen (glyfosfat) i 85 % av de mensskydd han undersökt. I Sverige räknas inte mensskydd som medicinsk-tekniska produkter som typ kondomer och plåster utan som konsumentvaror (till skillnad mot USA).  Det innebär att Kemikalieinspektionen har ansvar för de produkterna (Läkemedelsverket ansvarar för medicinsk-tekniska). De har granskat bland annat kondomer och sexleksaker, men inte mensskydd. En svensk granskning kan vi, enligt Kemikalieinspektionen, först se 2017 så Sveriges kvinnor får fortsätta att gå runt med ev. cancerframkallande och hormonstörande produkter inuti sin kropp något år till.

Fleurcup-les-2-tailles

Fleurcup

Jag har i alla fall slutat med engångsmensskydd och sedan sex år tillbaka använt menskopp. Och efter 16 månader utan mens har jag äntligen fått tillbaka den. TJOHOO. Har nästan längtat efter min lilla menskopp. Att den här lilla prylen fortfarande är så okänd är helt ofattbart. Nuförtiden är det nästan roligt att ha mens. Min menskopp är en Fleurcup från Menskoppen. Menskoppar är oftast gjorda av rent TPE eller silikon och är fria från latex. De innehåller dessutom inga hormonstörande ämnen, såsom Bisfenol A och ftalater så det känns ju betydligt bättre än engångsprodukter som man inte riktigt vet något om.

Lite frågor och svar om menskoppen:

Hur fungerar menskoppen?
Menskoppen är en liten silikonkopp som fångar upp blodet när du har mens. Du tömmer den på toaletten, sköljer av den och sätter i den igen. Oftast behöver man klippa bort hela eller delar av piggen innan. Menskoppen ska inte sitta lika högt upp som en tampong utan precis innanför slidan.

Hur sätter jag in den?
Du viker den två gånger, sätter i den och släpper så den vecklar ut sig (Se gif nedan)

Kan jag sova med menskoppen?
Ja. Man kan ha menskoppen i upp till 12 timmar i sträck.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?
Det beror på hur mycket du blöder. Men ett par gånger per dag, vissa bara en gång. Jag tömmer den morgon och kväll.

Måste jag ta ut menskoppen när jag kissar och bajsar?
Nej, men ibland kan det vara skönt att ta ut den när man bajsar ifall man krystar mycket. 

Hur rengör jag menskoppen?
Du sköljer den i handfatet med tvål och vatten när du tömmer den. Mellan mensperioderna behöver den steriliseras och det gör man genom att koka den eller använda steriliseringstabletter. Man kan också sterilisera den i micron i speciella påsar.  Finns det inget handfat där du går på toaletten kan du torka av den med lite papper så länge.

Var kan jag köpa en menskopp?
Vissa hälsokostaffärer säljer den, liksom apotek (Apoteket Hjärtat) Annars finns det att köpa på nätet. Nätbutikerna brukar även ha en guide som du kan följa för att välja storlek på koppen.

Fleurcup-animation

Menskoppen har på sin sida skrivit 10 argument för Menskoppen

 1. Bra för kroppen
 2. Rymmer mycket
 3. Ekonomisk
 4. Bra för miljön
 5. Funkar för alla typer av blödningar
   
 6. Enklare – ett skydd räcker
 7. Perfekt när du badar och tränar
 8. Underlättar vid vandring och resor
 9. Lär känna din kropp
 10. En fräschare känsla helt enkelt
Förutom detta tycker jag att det är toppen att:
 • Det inte känns som man har mensskydd på sig
 • Det går att sova hela natten utan läckage
 • Du behöver bara en och byter vart 10:e år (alltså typ max 4-5 under en livstid = 1200-1500 kr)

tableau-100

Menskoppen i sig är inte ekologisk men ju ett betydligt bättre och mer hållbart alternativ än engångsprodukter. Menskoppen.se skriver här om ekologiska och ”organiska” menskoppar, vilket jag tycker är värt att läsa. Utöver menskopp finns det ju även tygbindor som ett miljövänligt alternativ till engångsskydd, men det har jag inte testat ännu (eftersom min menskopp är så himla awesome), men lär ju vara fräschare än engångsbindor i alla fall 🙂

Eftersom en människa med livmoder har mens 7-8 år (!!!!!) av sitt liv känns det så himla ovärt att slösa bort dessa på dåliga mensskydd och en längtan tills mensen är över. Plus att man hjälper till att minska lite på sopberget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s