Har klimatet ett kön?

Häromdagen var det Overshoot Day. Det betyder att vi nu har förbrukat alla jordens resurser för i år. Nu och fram till nyårsafton lever vi alltså över våra tillgångar. Den här dagen infaller tidigare och tidigare för varje år. 

Men hur ser det ut med genus och miljö? Har klimatet ett kön? Svaret är: Ja!! Män står för de största utsläppen samtidigt som kvinnor drabbas mest av klimatförändringarna och miljöförstöringen. 

Jordens vänner har tagit fram en skrift son heter Har klimatet ett kön?  där de tar upp olika exempel på vilka som bidrar till klimatförstöring.

Orkaner, översvämningar och jordskred gör inte skillnad på kön, ändå där det fler kvinnor än män i naturkatastrofer. Det kan bland annat bero på att kvinnor i större utsträckning är ansvarig för hem och barn och har ofta inte samma möjligheter att lämna allt och fly och eftersom de ofta är hemma når de inte katastroflarm lika lätt.

FN:s flyktingorgan (UNHCR) har uppskattat att det år 2050 kommer finnas 250 miljoner klimatflyktingar. Och vi vet idag att män har större möjligheter att fly än sina fruar och barn (der kan vi bara se på de som kommer till Europa frpn krigets Syrien idag). 

Slutsatsen av detta är att kvinnor drabbas mer än män när det gäller klimatförändringarna 

Men när vi ser till vilka som bidrar till klimatförändringarna och miljöförstöringen är det inte kvinnorna som ligger i topp. Här kommer några exempel :

  • Män åker dubbelt så mycket bil och flyg som kvinnor
  • Män förbrukar 20 % mer energi än kvinnor
  • Kvinnor jobbar närmre hemmet och pendlar inte lika långt som män 
  • Nya bilar registrerade på kvinnor drar 7 % mindre bränsle än nys bilar registrerade på män
  • Ensamstående män lägger 30 % mer pengar på kött än ensamstående kvinnor 

Självklart är det ju så att rika människor gör av med mer resurser än fattiga, en rik amerikansk kvinna gör av med resurser än en fattig indisk man. Men jämförelserna mellan kön i respektive inkomstgrupp är slående. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s