Bära nära och vikten av att bära ergonomiskt

När Marius föddes visade det sig att han inte tyckte om att åka vagn. Han ville bli buren. Det öppnade dörren till en hel värld av bärdon. 

Vi slog slag i saken och köpte en bärsele. Men det fungerade sådär. Man skulle ha ett spädbarnsinlägg och det var ganska krångligt, men det fick gå.

När Marius var ca 2 månader fick vi låna en bärsjal av Rasmus syster Sofia. Det var en trikåsjal som man kunde ta i och ur barnet utan att knyta om den. Halleluja vilken grej. Vi kunde numera gå på promenader, gå och handla och allt möjligt. Marius sov så gott i sjalen. 

Efter några månader köpte jag en vävd sjal som är lite starkare. Lite svårare att knyta men man lär sig fort. Jag har just börjat bära på ryggen vilket är superkul.

Det är vanligt att föräldrar skaffar ett bärdon när de får barn. Tyvärr finns det ett märke på bärsele som är väldigt vanligt, men tyvärr inte ergonomiskt, nämligen Babybjörn. De flesta får ont i ryggen av att bära i en sån och slutar ofta bära vilket är väldigt synd. Dessutom får barnet ingen optimal position i dessa selar. 

När man bär ska barnet sitta i sk M-position , dvs knänen ska vara högre än rumpan. Dessutom ska de ha en lätt krökt rygg – en såkallad C-kurva. Detta har barnen inte i en babybjörnsele. Det äe inte farligt för någon att bära oergonomiskt (om bebisen inte har en höftskada eller legat i skena eller dyl.), men obekvämt. Ni kan se skillnaden på bilden nedan. Där finns även en bildserie om hur man kan skapa en bättre position för barnet i selen. 

Babybjörn vs ergonomisk sele

Hur man gör babybjörn mer ergonomiskt

Det finns en rolig Facebookgrupp för ergonomiskt bärande: Bärsjalar där man kan få tips och råd och även köpa bärdon. 

Lycka till med ert bärande. 

Liten i sele

Marius i trikåsjal – bästa bärdonet för nyfödda

Min första vävda sjal

C-kurva och M-position

Somnar som en stock

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s