DIY. Våttova tossor 

Tidigare i veckan så tovade jag små tossor till Marius. Så himla roligt. Jag hade ju tidigare kardat lite ull med min kardmaskin och jag uppskattar att ungefär 70 gram ull gick åt till tossorna (ungefär hälften av det jag kardade) Jag googlade efter lite olika instruktioner och gjorde utefter dem mina egna instruktioner men hittade mycket bra tips här.

Jag mätte Marius fot generöst och la till ca fyra centimeter när jag ritade upp modellen på en kartongbit. Jag ritade båda tossorna tillsammans och tovade i ett enda stycke. Jag lade upp ull lite större än modellen som jag blötte ner med vatten och såpa. För att inte ullen skulle klibba på fingrarna tog jag lite bomullstyg och la emellan.

Jag lämnade lite ull på kanten som fick vara torr. Sedan la jag på ett till lager och blötte ner.  Och sedan trycka, trycka, gnugga, gnugga osv osv. Och vik över kanterna och fortsätt tova. När man till slut känner att allt sitter någorlunda ihop kan man klippa upp på mitten och ta ut kartongen.

Nu fortsätter man att gnugga, gnugga, gnugga. På med såpa och vatten och om igen.

Man får försöka forma dem så gott det går. Men till slut blir de lagom stora och riktigt täta. Jag sköljde de i varmt vatten och kramade ur. Sedan satte jag tidningspapper i för att de skulle torka fortare och hjälpa till att hålla den formen jag ville att se skulle ha.

Jag trodde de skulle vara lite för stora men det passade perfekt. Dessa blir perfekta i höst och vinter när vi bär i sjal och sele i kylan. Det kommer definitivt bli fler tovningstillfällen för min del.

wp-1472656857683.jpg

När man tovat en timme på diskbänken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s