Klimatmöte och återställa jorden 

Imorgon avslutas FNs klimatmöte i Marocko. Ett möte som fått förvånansvärt lite plats i media, dels med tanke på det stora intresset som var i Paris i fjol (då man iofs antog ett helt nytt klimatavtal)  men också pga det faktum att mötet lotter i Marocko – ett land som ockuperar Västsahara. 

Många låg- och mellaninkomstländer är missnöjda pga att se tycker att se rika länderna ska ta mer ansvar för klimatet, leda klimatsatsningen och föregå ned gott exempel. 

Jag anser att det är svårt att komma med bra idéerna man är så många som ska samsas och när det dessutom är många lä det som fullständigt skiter o klimatet. Då blir det svårt att göra allt det obekväma som faktiskt krävs för att rädda jorden, för ja, det kommer inte bli så behagligt och vi kommer få offra mycket om vi ska se vår jord återställa sig. 

Jag läste Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar på universitetet för några år sedan och då läste jag Plan B. Uppdrag: rädda civilisationen av Lester R Brown och han publicerade en uträkning vad det skulle kosta att återställa jorden till sitt ursprungliga jag.

Enligt boken skulle det kosta ca 110 miljarder dollar att återställa jorden (återge jorden dess skogstäcke, att skydda matjord, återställa betesmarker och fiskbestånd, stabilisera grundvattennivåer och skydda den biologiska mångfalden). Det är ungefär vad den internationella vapenhandeln omsätter på ett år. Och en åttondel av vad alkoholindustrin omsätter på ett år. 

Sammanställning återställa jorden 

 • Trädplantering för att minska översvämningar   och för att bevara jordlagren 6  miljarder dollar 
 • Trädplantering för att binda koldioxid 17  miljarder dollar 
 • Skydd av matjorden på odlade arealer 24  miljoner dollar
 • Återställande av betesmarkerna  9 miljoner dollar 
 • Återställande av fiskbestånden  13 miljoner dollar 
 • Skydd av den biologiska mångfalden 31 miljoner dollar 
 • Stabilisering av grundvattnet   10  miljarder dollar 

 Summa  110 miljarder dollar 

Man kan ju undra vad det är för prioriteringar vi egentligen gör och om det kommer vara värt det i framtiden? jag kan iaf varmt rekommendera att läsa Lester R Browns bok. Den finns gratis på nätet (länk tidigare i dokumentet) 

Annonser

3 reaktioner på ”Klimatmöte och återställa jorden 

 1. Jag har också reagerat på att det skrivits väldigt lite om mötet.
  Vi hade det uppe på Veckans nyheter i klassen idag! Mina elever var väldigt imponerad över hur ”lite” pengar det skulle konsta med tanke på hur mycket pengar vi spenderar på konsumtion idag!

  Bra information du delar med dig av, önskar jag läst det tidigare idag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s