Vit jul

Nu är det bara 18 dagar kvar till jul och många barn har haft ont i magen sedan länge. För på julen är det extremt många barn som mår dåligt för att deras föräldrar eller släktingar dricker för mycket alkohol. 

Jag och Rasmus har varit nykterister i hela våra liv så Marius kommer aldrig se någon av sina föräldrar dricka alkohol vilket känns skönt men tyvärr har många andra barn inte den turen. När man pratar om vita jular eller alkohol och barn hamnar folk ofta i försvarsställning, som om alkoholen var en så kär ägodel att man blir förolämpad om någon pratar skit om den.  

”Men ett glas vin skadar inte”

Det är en mening som många människor slänger sig med. Men barnen kan faktiskt känna att deras föräldrar förändras i beteendet efter bara ett glas vin. du får inte ens köra bil efter ett glas vin så något har ju uppenbart påverkat dig! 

På julen är barn extra utsatta eftersom skolan och andra aktiviteter är stängda, och det är svårt att gå hem till en kompis på julafton eftersom julen är en familjehögtid. Man pratar ofta om julen som Barnens högtid, men varför är det så så få människor som vill och kan avstå från alkohol under TRE dagar (julafton, juldageb, annandagen). Även människor som är långt ifrån ett missbruk kan inte förlika sig med tanken att inte få dricka under jul. Varför är det så? Det borde man fundera över. 


Jag och Rasmus har flera år firat jul utomlands på något som heter Julresan – en resa för alla människor som av olika anledningar vill fira en vit jul. Rasmus vill gärna åka med i år igen med Marius, men det blev inte så. kanske när Marius är lite större och kan åka skidor 🙂

Jag uppmanar alla människor att ta ställning för en vit jul här. Även om du inte har ett missbruk eller tror att ditt barn far illa av din alkohol så gör det gör att normalisera nykterhet på jul. för att julen ska förknippas med annat än alkohol. Och för alla barns skull. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s