Skjut inte raketer idag. 

Gott nytt år.

Snart är det nytt år men dagen kommer tyvärr inte bli så bra för många av våra djur här i Sverige (och världen). Många djur är extremt skotträdda och nyårsafton är en mardröm för dessa djur och deras ägare. Idag skjuts inte raketer enbart vid 12-slaget utan de börjar ibland flera dagar innan och håller på hela nyårsafton. Många djur får men för livet för ett enda skott som skjuta när djuret inte är beredd. 
Vår hund Lovis är inte rädd för skott och smällare (ÄNNU) men vi försöker inte att utsätta henne för sånt i onödan. Hsr ett så hemskt minne av nyår för ett par år sedan när vi var i Göteborg på väg till en fest. Klockan var kanske 17 och vi skulle in i en mataffär. Ovanför matbutiken sköts det raketer för fulla muggar och utanför butiken satt en liten hund fastknuten och var HELT LIVRÄDD! Den försökte hoppa igenom butiksfönstret och man riktigt såg skräcken i den ögon. Jag ställde mig bredvid hunden och försökte lugna den på avstånd så den inte skulle bli ännu räddare. Efter några minuter kom dens ägare, tog logg hunden och gick son om inget hänt. Jag blir så himla arg på sånt och jag hoppas verkligen att man förbjuder raketer och snällare för privat bruk. Mycket bättre om kommunen eller liknande anordnar fyrverkerier på ETT ställe på EN tid så man vet vad man ska undvika. 

Nu vet jag att det finns ett hotell på Arlanda där man kan bo med sina djur på nyår (man får inte skjuta raketer där pga flygplanen)  hotellet är alltid fullbokat sedan länge och det bevisar ju att många verkligen försöker göra vad de kan för att undvika fyrverkerierna. Men det är ju inte alla djur man kan ta med sig. Hästar och kor kan också vara jätterädda för smällare. 

För att inte tala om hur mycket miljön förstörs av raketerna. De släpper ut oerhört mycket gifter i naturen och bara det är ett skäl för att totalförbjuda allting. Fyrverkerier innehåller ofta en eller flera av följande tungmetaller bly, kvicksilver, kadmium och krom som är farliga både för människan och miljön. För några år sedan gjorde Kemikalieinspektionen en undersökning som dessutom visade att 6 av 8 fyrverkeripjäser innehöll ett av världens farligaste ämnen Hexaklorbensen som är förbjudet i Sverige sedan 1980. 

Är vi verkligen redo att riskera både naturen, djuren och människan för att se några fyrverkerier en gång om året? Eller skulle vi kunna skapa en annan tradition istället?

Så snälla. Tänk på alla djuren och på vår vackra jord. Skjut inte raketer på nyår. 

Gott nytt smällfritt år!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s