Annonser

Glad pĂ„sk 🐣 

2 reaktioner pĂ„ ”Glad pĂ„sk 🐣 

  1. SĂ„g din kommentar pĂ„ LD’s blogg, och fick bara spontanlust att svara pĂ„ den ur mitt perspektiv ”Åh sĂ„ himla bra text. Jag tĂ€nker sĂ„ otroligt mycket pĂ„ samhĂ€llet och hur det ser ut. Hr en son pĂ„ drygt 1 Ă„r och Ă€r sĂ„ himla rĂ€dd att han ska dras in i nĂ„got han egentligen inte vill. Tycker det Ă€r sĂ„ svĂ„rt med uppfostran. Jag vill lĂ€ra honom att vara snĂ€ll och empatisk och inte ta plats pĂ„ andra mĂ€nniskors bekostnad. Samtidigt vill jag ha honom bra sjĂ€lvförtroende sĂ„ han kan stĂ„ pĂ„ sig och inte blir utanför eller bara följer med i nĂ„tt grupptryck”.
    Mitt tips Ă€r att du försöker skilja pĂ„ sjĂ€lvförtroende och sjĂ€lvkĂ€nsla. SjĂ€lvförtroende = hur man presterar/det man gör, sjĂ€lvkĂ€nsla = hur man kĂ€nner sig innerst inne/om man tycker att man duger eller inte. Jag tĂ€nker att man aldrig kan skydda sin barn mot alla ”RĂ„dande” könsnormer som finns in samhĂ€llet, de kommer alltid stöta pĂ„ dem, men dĂ€remot kan man förebygga hur man bemöter dem! Börja prata redan tidigt om vilka normer som finns med din son genom att t.ex prata om ”hur man Ă€r mot kompisar”, och ”hur han sjĂ€lv vill vara”. SjĂ€lvklart fĂ„r man göra det pĂ„ lagom nivĂ„ nĂ€r de Ă€r smĂ„, men det jag vill komma fram till Ă€r att jag tror allt börjar redan vid REFLEKTERANDET. Pratar man mycket tankar, kĂ€nslor hemma, sĂ„ fĂ„r man en bĂ€ttre förutsĂ€ttning att lĂ€ra kĂ€nna sig sjĂ€lv bĂ€ttre, som gör att nĂ€r man bli Ă€ldre Ă€ven ”kan ta stĂ€llning”.
    Jag tror att har en god sjĂ€lvkĂ€nsla som grund, sĂ„ ökar chansen att man vĂ„gar stĂ„ emot grupptryck, och Ă€ven sjĂ€lv kan utstrĂ„la status fast av den dĂ€r andra typen Ă€n ”maktstatus”. Du har sĂ€kert lĂ€st Bröderna LejonhjĂ€rta? TĂ€nkt dig Jonathan, han Ă€r snĂ€ll och empatisk och vĂ„gar ”stĂ„ upp för sin Ă„sikt”. Jag ser det som att det finns tvĂ„ olika sĂ€tt att lĂ€ra sin barn att stĂ„ för sig sjĂ€lva; den ena Ă€r pĂ„ bekostnad av andra genom att t.ex vill att ens barn ska vara ”ledaren” i grupp, och ”hen” med status, medan det andra sĂ€ttet Ă€r nĂ€r man betonar att man faktiskt kan fĂ„ status (av andra och Ă€ven av sig sjĂ€lv) av att ”vara den som visar civilkurage/inte faller för för grupptrycket”.
    Jag förstĂ„r din oro i att din son ska bli en av de som dras in i nĂ„got han inte vill, vilket jag antar att du menar t.ex den dĂ€r stereotypa normen av att vara kille och bete sig ”grabbigt”. Men det jag vill komma fram till Ă€r att jag tror att din son inte behöva hamna dĂ€r, ifall ni pratar om hur man kan undvika det redan i tidig Ă„lder. Nu Ă€r jag varken förĂ€lder eller psykolog, sĂ„ detta Ă€r bara min tips sĂ„klart 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s